Op 25 november 2015 hebben Monique Meijer en ik een gezamenlijke presentatie gegeven ‘Leerproblemen? Leer denken! op de Balansacademy van Oudervereniging Balans in De Bilt. De presentatie was volgeboekt en een groot succes.
(Hieronder de aankondiging zoals die per mail naar de leden van Balans is verstuurd)

 

Een denkstimulerend klimaat thuis en op school

Is de kamer van uw kind altijd een grote rotzooi? Houdt uw kind in de communicatie weinig rekening met informatie die bij de ander nog niet bekend is? Heeft uw kind op school moeite met rekenen? Wil het leren klokkijken maar niet lukken? Dan is de kans groot dat de denkfunctie ‘ruimtelijke relaties leggen’ niet goed ontwikkeld is.

Tegenwoordig zijn er veel kinderen die thuis en op school vastlopen. Bij het niet begrijpen van de lesstof vindt vaak (deels)herhaling van de uitleg plaats of wordt zelfs een andersoortige uitleg gegeven. Als herhaling of een andere uitleg niet helpt, ligt het probleem vaak in de onderliggende denkfuncties (cognitieve functies). In deze presentatie worden meerdere voorbeelden gegeven van hoe het dagelijks leven en het schools leven van een kind eruit kan zien als een bepaalde denkfunctie niet goed werkt. Daaraan gekoppeld wordt uitleg gegeven hoe deze cognitieve functie geoefend kan worden en hoe je een denkstimulerend klimaat kunt scheppen, zowel thuis als op school. De presentatie wordt ondersteund met filmpjes en praktische (ervarings)oefeningen en zet daardoor aan tot ….. …… denken.